• Afsluiting schooljaar

  11 juli 2018

  Sommige kinderen zeggen dat het bijna vakantie is, maar als je bij ons de klas instapt is dat al zo. Hoe dat kan? Nou, ons laatste thema was namelijk ‘Vakantie’ en dit begon bij ons met een bezoek van een echte stewardess. Zij nam ons mee naar Afrika en liet ons zien wat zij allemaal moet doen aan boord van een echt vliegtuig.

  Daarna konden we echt beginnen aan het laatste thema. Wat zijn we de laatste weken nog druk geweest met onder andere ijsjes maken en kopen, vliegers en badkleding knutselen, tenten inrichten, bestellingen opnemen, dit serveren op het terras en werken in de campingwinkel. Graag hadden we nog een echt zwembad in onze klas willen hebben.

  Na contact hierover met een bedrijfsleider van een camping in Ommen, kwamen we erachter dat daar wel heel veel veiligheidsregels aan vast zitten. Uiteindelijk hebben we besloten om in een droog zwembad te spelen. Om toch te kunnen genieten van water tijdens de warme dagen hebben we meegedaan aan de Nationale Modderdag. Samen met groep 3/4 hebben we gezien wat voor plezier we kunnen hebben van het mengen van water en zand.

  Met nog één volle week te gaan, neemt groep 2 straks officieel afscheid als kleuter en mag de rest nog langer genieten van het kleuter zijn, maar eerst zijn we wel echt aan vakantie toe!

   

  Stewardess

   

 • Schoolreis

  13 juni 2018

  Op dinsdag 29 mei was het zover: we gingen op schoolreis! Waar ging de reis naar toe? Naar de Drentse Koe!
  Wat was het spannend voor sommigen, maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden er zin in. Nadat we door de rest van de school uitgebreid uitgezwaaid waren, kon de reis beginnen. Het was een klein eindje rijden, dus we waren er al snel. Eerst natuurlijk een bekertje ranja drinken, voordat het spelen kon beginnen.
  Nadat we ons goed in hadden gesmeerd, want we hadden er super mooi weer bij, mochten we zelf op pad. Wat konden
  we uit veel dingen kiezen zeg! Een waterpark, klimparadijs, glow in the dark spelletjeskelder en ga zo maar door. Al gauw
  was het tijd om wat te eten. Dit keer geen brood, maar lekkere patat met een snack. Natuurlijk aten we dit gauw
  op, want we wilden zo snel mogelijk weer spelen. We hadden namelijk nog lang niet alles gezien. Je kon er zelfs nog paardrijden. Dit waren stiekem geen echte paarden, maar ze konden wel rijden!

  Na al dat spelen was het tijd voor een ijsje. Heerlijk met dit warme weer. Daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan. Toen we op school aankwamen, stonden onze papa’s en mama’s ons al op te wachten. Wat hadden wij hen veel te vertellen!

  Op de fotopagina staan de foto’s.

  Schoolreis 1

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Thema Vervoer

  16 mei 2018

  a de meivakantie zijn we in de groepen 1 en 2 begonnen met het thema ‘Vervoer’. Wat hoort
  hier nou eigenlijk allemaal bij? Als eerste zul je denken aan fietsen en auto’s. Dit dachten wij ook.
  Maar wat komt hier veel meer bij kijken!

  Van het ene idee, kwam het andere idee. ‘Ik neem mijn raceauto mee!’, zei de een. ‘Ja, en ik mijn trekker!’ zei een ander. Al snel werden de thematafels gevuld met deze spullen. Zo hebben beide groepen ook een echte fiets in de klas staan!

  Natuurlijk hoort het verkeer ook bij dit thema. Hoe ga je veilig om met het verkeer? Tijd om het uit te zoeken in de omgeving. Beide groepen hebben  m.b.v.. een afvinklijst goed bekeken wat er allemaal te vinden is in de omgeving van de school. Wat heeft allemaal met ons thema te maken? Al snel kwamen we erachter, wanneer je goed kijkt, dat je veel meer ziet. Wat konden we veel afstrepen van het lijstje!

  Ook kwamen we een pad met zwarte en witte strepen tegen. Toen we voor dit pad stonden, stopte er een auto voor ons. Wij mochten eerst! We hebben geleerd dat het een zebrapad is. Dit heet zo, omdat een zebra ook zwart en witte strepen heeft. Nu weten we dat we bij zo’n pad over mogen steken, maar dat we altijd goed uit moeten blijven kijken of iedereen ons wel ziet.

   

  De komende weken gaan we verder met dit thema.

 • Een beestenbende!

  11 april 2018

  In de kleutergroepen genieten we volop van het mooie zonnige weer. We kunnen aan alles merken dat de lente weer begonnen is. Niet alleen aan alle bomen en bloemen, maar vooral aan alle jonge dieren die er geboren worden. In de klas besteden we hier volop aandacht aan, want het thema van deze periode is ‘Dierentuin’.

  Niet voor niets dus dat het soms een echte beestenbende is in onze klas. Niet dat we ons als beesten gedragen, nee! We doelen natuurlijk op alle knuffels die meegenomen konden worden naar school.

  Wat we nog meer doen rondom het thema ‘Dierentuin’?

  We maken plattegronden en leren deze ‘af te lezen’. Hierbij maken we veel gebruik van de begrippen zoals; boven, onder, links, rechts, naast, etc.. Ook oefenen we met pictogrammen en wegwijzers.

  We categoriseren en sorteren de dieren op diverse kenmerken.

  We tellen de dieren en berekenen o.a. hoeveel kilo voedsel de dieren nodig hebben.

  We leren nieuwe letters, waaronder de ‘d’ en schrijven, stempelen en lezen verschillende dierennamen en van klei, kralenplanken, blokken, zand en Lego maken we allerlei dieren.

  Omdat we nog maar net begonnen zijn met dit thema, werken we hier de komende weken nog verder aan. We rekenen erop nog veel te leren over de hele dierenwereld, zodat we straks een klas vol met kleine ‘Freek Vonkjes’ hebben.

   

 • Afvalkunst

  14 maart 2018

  Vorige maand stond er in de nieuwsbrief of iedereen ‘kosteloos materiaal’ wil verzamelen en mee wil nemen naar school. Hier is door meerdere mensen gehoor aan gegeven. Ook de leerlingen van de groepen 1 en 2 hebben druk gespaard. 

  In de kring hebben we gepraat over afval. Wat is nu eigenlijk afval? Wanneer is iets afval? Wat doe je met afval? Op die laatste vraag werd al snel gereageerd met het antwoord: weggooien! Wat nou als we het niet weggooien? Kunnen we afval niet op een andere manier gebruiken? Allemaal vragen die de leerlingen aan het denken hebben gezet. Al snel kwam het idee om van het afval een kunstwerk te maken. Iedereen bedacht voor zichzelf wat hij/zij van het afval kon maken en ging vervolgens ook aan het werk. Van het ene idee kwam het andere idee.  

  Benieuwd naar het resultaat? De kunstwerken staan tentoongesteld in de klas!

  afvalkunst 2 afvalkunst 1

   

   

   

   

   

   

   

 • Valentijn

  14 februari 2018

  14 Februari is het altijd Valentijnsdag. Naast dat we net met het thema ‘Museum’ zijn begonnen, hebben we het hier over gehad. Hoe leuk is het om een kaartje te sturen naar iemand die je heel lief vindt? De keuze was snel gemaakt: we maken allemaal een kaartje voor onze papa’s en mama’s.

  Door een leuke actie van PostNL konden we een kaartje sturen zonder echte postzegel. Het enige wat we hoefden te doen was een kusje als postzegel gebruiken. Met de hele klas zijn we druk aan de slag gegaan. Nadat alle kaartjes af waren, hebben onze juffen de enveloppen geschreven. Samen zijn we naar de brievenbus gelopen om de brieven zelf te posten. De foto’s staan op de fotopagina bij groep 1 en 2.

  De papa’s en mama’s zijn vast blij met onze kaartjes, maar nu gaan we weer verder met ons nieuwe thema ‘Museum’. Alle ouders/ verzorgers hebben per mail onze nieuwsbrief uit groep 1 en 2 ontvangen met daarin allerlei informatie en tips om dit onderwerp meer betekenis te geven.

  Brief posten 1 Brief posten

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Voer voor de vogels

  17 januari 2018

  In groep 1/2 werken we met het thema winter. Bij de winter denken we al gauw aan sneeuwballengevechten en sneeuwpoppen maken. Hoe leuk dit ook allemaal is, toch zijn er dieren die de winter niet zo fijn vinden. Samen hebben we gepraat over hoe verschillende dieren overleven in de winter. Hoe houden ze het warm en hoe vinden ze voedsel? Tijd om de dieren een handje te helpen! 

  Het enige dat we nodig hadden was een wc-rol, wat pindakaas, een touwtje en vogelzaad. Door lekker te smeren met de pindakaas konden de zaden goed aan de wc-rol blijven plakken. Een touwtje erdoor en daarna hebben we ze buiten ophangen. Toen we eenmaal binnen waren werd er al meteen volop gebruik gemaakt van onze vogelzaadhangers. De volgende dag waren er een paar al helemaal leeg. De vogels zijn vast blij met ons!

  Op de fotopagina staan nog meer foto’s.

  Vogelvoer Vogelvoer 1

   

   

   

   

   

 • Sinterklaas

  13 december 2017

  Op 5 december kwam Sinterklaas bij ons op school. Van te voren had iedereen een eigen baret gemaakt. Deze konden we meteen opzetten. Voordat we naar buiten gingen, hebben we de stoelen van Sinterklaas en de pieten versierd. Toen dit klaar was, zijn we samen naar buiten gegaan. Nadat we met de hele school sinterklaasliedjes gezongen hadden, kwam Sinterklaas aanrijden. Een paar van ons vonden dit nog wel erg spannend, maar waren wel blij om hem te zien.

  Terwijl de pieten lekker gek deden, zijn we naar onze klas gegaan. Daar werd ons verteld dat Sinterklaas als eerste bij ons langs zou komen. Snel zongen we allemaal liedjes, zodat Sinterklaas en zijn pieten gauw konden komen. Daar waren ze al…. Ze gingen op de versierde stoelen zitten. Iemand had hier stiekem een scheetkussen opgelegd. Sinterklaas kon er gelukkig wel om lachen en iedereen mocht bij Sinterklaas langs komen. De pieten deelden pepernoten uit. Wat smaakten die lekker zeg! We kregen ook allemaal nog cadeautjes. Dank u wel, Sinterklaas! 

  Nadat Sinterklaas en de pieten vertrokken waren, hebben we lekkere ranja en pepernoten gehad. Toen zaten we wel een beetje vol. Na de pauze hebben we de rest van de ochtend allerlei activiteiten gedaan. Eerst hebben we een dobbelspel gedaan. Hierbij mochten we kunstjes maken, liedjes zingen en zelf een blaaswedstrijd doen. Als laatste hebben we samen met juf Eva een sinterklaasbingo gespeeld. Wat was dit spannend!

  We hebben een super gezellige ochtend gehad!

  20171205_084105 thumbnail_20171205_090646

   

 • Juf Ellen met verlof

  16 november 2017

  Afgelopen week hebben we voorlopig afscheid genomen van juf Ellen. Zij gaat een tijdje met verlof. Haar dagen worden overgenomen door juf Carola. Dat is ontzettend fijn, want haar kennen we al omdat ze iedere donderdag en vrijdag ook al bij ons in de klas is.

  Bij het afscheid hebben we, samen met de kinderen van groep 3-4, iets gemaakt voor haar en de baby. Dat was een hele verrassing voor juf Ellen. De laatste werkdag hebben we feestelijk afgesloten met het maken van heerlijke pieten.

  6

 • Sinterklaaskriebels…..

  15 november 2017

  De afgelopen periode stond volop in het teken van de herfst. Ondanks dat het buiten nog volop herfstweer is, maken de kinderen van groep 1-2 zich alweer op voor het volgende feest. Alle staat de komende weken namelijk in het thema van de Sint en zijn Pieten. Op school en thuis volgen de kinderen natuurlijk het sinterklaasjournaal op de voet. Dat moet ook wel, want er zijn weer een paar opmerkelijke dingen gebeurd rondom de aankomst van de beste man…..

  Tijdens de uitzending van het eerste sinterklaasjournaal dreef het grote boek van Sinterklaas namelijk in de haven van Dokkum. Dit riep bij de nieuwsgierige kleuters toch enkele vragen op die we nader moesten onderzoeken. Want…. kan een boek eigenlijk wel drijven? Hoelang duurt het dan voordat hij wel gaat zinken? U raadt het al. In groep 1-2 hebben we de proef op de som genomen. En wat denk je? Na 2 dagen in het water gelegen te hebben, bleef het boek inderdaad drijven.

  Helaas bleef het niet alleen bij een drijvend sinterklaasboek. Op het schoolplein hebben de kinderen ook nog 3 pakjes gevonden. Pakjes met allerlei vreemde namen erop van kinderen die niet bij ons op school zitten. Gezamenlijk hebben we enorm veel ideeën geopperd hoe de pakjes op het schoolplein terecht zijn gekomen en wat we ermee zullen gaan doen. Uiteindelijk hebben we maar besloten om ze klaar te leggen voor de pieten zodat zij ze mee kunnen nemen naar het grote pietenhuis.

  Vol smart kijken we nu uit naar wat er ons allemaal te wachten staat en volgen we het sinterklaasjournaal op de voet in de hoop dat alles uiteindelijk goed af zal lopen en we Sint en zijn gevolg op 5 december kunnen begroeten bij ons op school.

  1 2

   

 • Spinnenwebben

  13 oktober 2017

  Ook in groep 1 en 2 hangt een vragenmuur in de klas. Hierop komen verschillende vragen die de leerlingen hebben rondom het thema. Omdat wij nu rondom ‘Herfst’ werken, kwamen er veel vragen over spinnen.Tijd om deze spinnen dus op te gaan zoeken!

  Vrijdag 13 oktober zijn we samen naar buiten gegaan om spinnen te zoeken op het schoolplein. De leerlingen gingen in kleine groepjes op zoek naar spinnenwebben én de spin die erbij hoort. Samen hebben ze naar het web gekeken en tekenden ze deze op papier.

  Terug in de klas probeerden we om met z’n allen de vragen van de vragenmuur te beantwoorden. Een van deze vragen was waarom een spin een web maakt. ‘Dat is de gevangenis van de vliegen.’ zei iemand vol overtuiging. ‘Nee, dat is het huis van de spin’, zei iemand anders .

  Samen hebben we naar verschillende antwoorden gezocht op deze vraag en hebben we elkaar de tekeningen laten zien. Tot slot hebben we een filmpje van Schooltv bekeken dat ging over de spin in zijn web en daar zagen we dat de spin zijn web gebruikt om vliegen te vangen om op te eten.

  52

 • Samen leren

  11 oktober 2017

  In het kader van ‘Samen Leren’ komen er iedere woensdag enkele kinderen uit groep 7/8 bij ons een half uur op bezoek in de groep. Naast dat het natuurlijk erg gezellig is, is het ook erg leerzaam voor de jongste basisschoolleerlingen.

  Het is ontzettend leuk om te zien welke bouwwerken er onder hun begeleiding in o.a. de bouwhoek en constructiehoek gemaakt worden. Bouwwerken waarvan de kleuters misschien niet eens dachten dat ze het konden. Ook in de poppenhoek beginnen er nu steeds mooiere toneelstukjes te ontstaan.

  Daarnaast is het voor de leerlingen van groep 7/8 erg leerzaam. Zij begeleiden de kleuters in hun spel en leren hoe zij anderen het beste kunnen begeleiden naar een einddoel, welke vragen zij moeten stellen, hoe ze leerlingen verder kunnen helpen, hoe ze samen tot een oplossing kunnen komen zonder het antwoord voor te zeggen etc.. Op de fotopagina staan bij groep 1 en 2 nog diverse foto’s.

  De kleuters kijken nu alweer uit naar komende woensdag.

  3 10

 • Hallo, wij zijn de kinderen van groep 1 en 2

  12 september 2017

  We zijn een erg leuke groep kinderen die heel hard kunnen werken, knutselen, kletsen, lachen en nog veel meer. In onze groep zitten op dit moment 24 kinderen waarvan negen in groep 1 en vijftien in groep 2. Onze juffen heten juf Carola en juf Ellen. Juf Esther is ook onze juf, maar zij geniet nu nog van haar baby.

  In de eerste schoolweek hebben we veel gespeeld met onze maatjes en de afspraken herhaald. Ook hebben we de nieuwe kinderen geholpen met alles wat nieuw voor hen was.

  Nu zijn we bezig met het thema ‘communicatie’. In onze klas hebben we een echt postkantoor waar we brieven en kaarten kunnen maken en versturen. Ook praten, lezen, zingen en spelen we over alles wat te maken heeft met boeken, spreken en luisteren. Ook praten we over hoe wij in de kleuterklas en op school met elkaar omgaan.

  Ben je nieuwsgierig naar onze klas of wil je een brief of tekening in onze brievenbus gooien? Kom dan gezellig even langs!