• Tijdgebrek

  11 juli 2018

  Zo aan het eind van het jaar in groep 7/8 is er eigenlijk te weinig tijd om alles te doen wat we zouden willen doen. Voor groep 8 is natuurlijk de belangrijkste activiteit op dit moment de musical. Er is ook hard aan een mooi decor gewerkt (zie fotoalbum).

  Maandag 16 juli is het dan eindelijk zover. Dan vindt eerst om 13.00 uur de generale repetitie plaats voor alle overige leerlingen van cbs Ichthus. Anderen die zin hebben om mee te kijken zijn van harte welkom in De Schakel. ’s Avonds volgt het officiële afscheid van groep 8 met genodigden.

  Dit betekent dat er veel geoefend moest worden en dat groep 7 af en toe mooie samenwerkingsopdrachten met groep 1 en 2 uit kon voeren rond het thema ‘Vakantie’. Het gemaakte werk met een aantal foto’s is te zien in de hal. Volgend jaar is groep 7 een enkele groep en daar kijkt iedereen naar uit. Toch zal het gemis van groep 8 straks best wel voelbaar zijn, net als het gemis van juf Milou, maar gelukkig gaat het heel goed met haar! Ze heeft laatst een kort filmpje gestuurd en dat is door iedereen bekeken. Leuk was dat, om haar weer te zien.

   

  20180709_120108Week van t geld

  Groep 7/8 heeft onlangs een gastles gehad van Sanne Wijermars van Ten Broeke Makelaardij over de ‘Week van het geld’ (zie fotoalbum) en op maandag 9 juli hadden we een workshop foto’s ontwikkelen. Dat was heel interessant.

  Nog ruim een week te gaan met allerlei leuke en spannende dingen. We hebben er allemaal zin in! Daarna lekker vakantie vieren in binnen- of buitenland. Hopelijk blijft het zulk mooi weer.

  Groep 7/8 wenst iedereen een hele fijne vakantie en vanaf volgend jaar kunnen jullie op onze websitepagina weer van alles lezen en bekijken.

 • Te veel om op te noemen

  13 juni 2018

  Aan de activiteiten in groep 7 en 8 is te merken dat we richting het einde van het schooljaar gaan. Het is eigenlijk te veel om op te noemen. Daarom een kleine selectie.

  Groep 7 maakt allerlei CITO toetsen die meetellen voor het rapport. Groep 8 hoeft geen CITO’ s meer te maken, maar heeft nog wel gewoon les en natuurlijk de musical. Dat betekent wekelijks oefenen om er een spetterend optreden van te maken. Ze hebben recent met de kleuters gewerkt aan het thema ‘Vervoer’. Mooi om die onderlinge samenwerking te zien! Het resultaat was in de hal te bekijken. Daar was een overzichtstentoonstelling ingericht. De laatste periode van BOUW! is ingegaan en dat betekent dat de leerlingen die aan dit leesbevorderingsprogramma meedoen weer aan nieuwe maatjes uit groep 8 gekoppeld worden.

  Met het lezen rondom de Kinderjury zijn we bijna aangekomen op de Salomonseilanden. Een bestemming op ruim 14.000 kilometer. Iedere dag wordt het gelezen aantal bladzijdes vermenigvuldigd met een factor. Op die manier vliegen we de wereld over.

  Voor juf Milou hebben we papieren harten vol geschreven met wensen. Gelukkig gaat het weer beter met haar.

  Na al dat harde werken is er ook wekelijks tijd om naar de spreekbeurten te luisteren en spelen we het laatste half uur op vrijdagmiddag o.a. smartgames, waar soms nogal creatief denken aan te pas komt.

  Sanne Wijermars komt nog om te vertellen over ‘De Week van het Geld’ (foto’s staan inmiddels op de fotopagina). Deze week wordt altijd in de maand maart gehouden, maar omdat er toen al zoveel activiteiten stonden, is deze gastles naar deze periode verschoven.

  Op de fotopagina van groep 7/8 treft u weer allerlei foto’s aan van diverse activiteiten. Houd de site in de gaten, dan mist u niets!

  Met Staal spelling zijn we in beide groepen vooral bezig met het op een goede manier toepassen van allerlei woordsoorten en met rekenen is het vooral herhalen van het geleerde in de afgelopen periode.

  Vrijdagmiddag Doorzetten

   

   

   

 • BankBattle en meer

  16 mei 2018

  In de vakantie kwam het bericht dat juf Milou een ernstig ongeluk had gehad. Jammer genoeg was ze er ’s maandags niet. We missen haar en hopen dat het snel weer beter met haar gaat.

  We deden met groep 8 op 16 mei 2018 mee aan BankBattle. Samen met een aantal andere basisscholen binnen Rabobank Vecht en Vaart gingen we voor de eerste plaats. Het kwam aan op kennis, inzicht-, opzoek en computervaardigheden. Iedereen was enthousiast en fanatiek! Dat we vooraf met elkaar goed hadden besproken hoe we het zouden aanpakken, hielp wel. Bij nieuwsberichten staat een uitgebreid verslag. De foto’s staan bij groep 7/8 op de fotopagina.

  De IEP eindtoets hebben we al gemaakt en de uitslag is binnen. We vinden het fijn dat we het met z’n allen zo goed hebben gedaan. Toch blijven we werken en leren. Samen met juf Milou hadden we al een eindmusical uitgezocht die we nu gaan oefenen.

  Vrijdag 16 mei gaat groep 7/8 naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork en op 22 mei komt er iemand, die de oorlog heeft meegemaakt daarover vertellen. We vinden verhalen over de oorlog heel interessant en willen er ook van leren dat dit nooit meer mag gebeuren. Foto’s staan t.z.t. op de site.

  Met groep 7 en 8 gaan we met Staal Spelling bezig met bezittelijke voornaamwoorden en lastige werkwoorden.

  Rekenen voor groep 8 is vooral veel herhaling en groep 7 leert over het gebruik van de verhoudingstabel (waarvoor kennis van de tafels heel handig is), zet schattend rekenen in om erachter te komen welk antwoord het dichtst in de buurt komt en oefent met percentages.

 • Van alles wat

  11 april 2018

  Inmiddels zitten we al weer halverwege ons project geloof. We leren over het jodendom, de islam, het hindoeïsme en boeddhisme. We zoeken naar overeenkomsten en verschillen en wat verschillen deze geloven met het christendom?

  Met rekenen werken we veel aan meetkunde. Wat is de omtrek, oppervlakte of inhoud van een figuur en wat als deze figuren niet gelijk zijn (zoals een driehoek)? Daarnaast leert groep 7 nu ook optellen en aftrekken van breuken. Dat is nog best lastig. Zeker als ze niet gelijknamig zijn. Gelukkig kunnen de kinderen uit groep 8 hier goed bij helpen en hebben we dit soort sommen ook geoefend tijdens de Grote Rekendag.

  In groep 8 zijn de voorbereidingen van start gegaan m.b.t. de eindmusical. We zijn het verhaal goed aan het doorlezen, voordat we rollen gaan kiezen. Genodigden kunnen deze in juli bekijken.

  Naast het harde werken in de klas, zijn er ook excursies geweest. Zo heeft groep 7 deelgenomen aan de Week van de Techniek in Zwolle. We hebben een rondleiding gekregen op het Deltion College. Daar mochten we een eigen windmolen maken die draait op zonne-energie. Dat vonden de kinderen erg leuk om te doen.

  Groep 7-8 heeft onlangs pannenkoeken gebakken en geserveerd op Krönnenzommer. De leerlingen waren verdeeld over de verschillende huiskamers en daardoor was er voor iedereen genoeg te doen. Niet alleen de bewoners hebben pannenkoeken gegeten, de bakkers natuurlijk ook, We mogen vaker komen bakken!

  Een activiteit waar misschien wel de meeste kinderen naar uitkijken, ligt net achter ons: schoolvoetbal. De afgelopen weken hebben de jongens en meisje hun inzet laten zien tijdens de trainingen (zie foto’s). De jongens zijn 4e geworden in hun poule en de meisjes zijn door naar de finale.

  Foto’s van diverse activiteiten staan bij groep 7/8 op de fotopagina.

  IMG_0703IMG_0705

   

 • Druk, druk

  14 maart 2018

  Na een welverdiende vakantie zijn de kinderen in groep 7 en 8 weer fris gestart. De komende periode staan er veel activiteiten op het programma. Zo doet groep 7 mee met de Week van de Techniek en gaan we pannenkoeken bakken op Krönnenzommer.

  Daarnaast werken we in de klas natuurlijk ook hard. We zijn begonnen met het project ‘geloof’ en zijn regelmatig bezig met stilte-oefeningen. Met spelling oefenen we naast werkwoorden de trottoirwoorden en de tussen-e. Best lastige categorieën. Met rekenen herhalen we het cijferend rekenen en de breuken.

  En…. begrijpend lezen saai? De kinderen uit groep 7 en 8 vinden dat best leuk. Ze moesten namelijk na het lezen van het verhaal ‘De verveelde keizer’ een plattegrond maken van de nieuwe keizerstad. Dat kon alleen maar door het verhaal goed te lezen. Er moet zelfs nog een extra moment ingepland worden om de opdracht af te maken!

  Aan 't werk plattegrond

   

   

 • Project mensen

  14 februari 2018

  De kinderen in groep 7-8 hebben de afgelopen tijd gewerkt aan het project mensen. Er hangen inmiddels veel babyfoto’s in de klas en dat is leuk om te bekijken. Groep 8 legt het project mensen vast in een ‘klokhuisaflevering’.

  Daarnaast zijn we met rekenen druk bezig met verhaaltjessommen. Soms hebben beide groepen hetzelfde lesdoel en dan wordt dit mooi gecombineerd. Om de kinderen actief bezig te laten zijn, zijn er tijdens een buiten rekenles verschillende verhaaltjessommen over het plein verdeeld en moesten ze deze in tweetallen uitrekenen. In de klas werden de vragen en antwoorden besproken. Foto’s hiervan staan al op de website.

  De nieuwste uitdaging rondom onderzoekend en Ontdekkend leren is het maken van een flipperkast. Over een poosje ziet u de resultaten hiervan terug op de website. Natuurlijk volgen wij ook nog de Olympische Spelen en als het even kan, pikken we daar wat van mee onder schooltijd.

  groep 781 Groep 782

   

   

   

   

   

   

 • Gelukkig nieuwjaar!

  17 januari 2018

  We zijn dit jaar in groep 7/8 gestart met een groepsopdracht. Alle kinderen kregen een stukje van een tekening en hebben dit ingekleurd. Het eindresultaat liet even op zich wachten, maar mag er zijn!

  Verder zijn we gestart met het project ‘Mensen’. Tijdens dit project leren wij van alles over de werking van de hersenen en het menselijk lichaam, maar ook over onze eigen achtergrond en verschillen. Het zorgt voor een overvolle vragenmuur. Genoeg om te onderzoeken dus! Binnenkort komt er iemand in de klas om te praten over het hebben van vooroordelen, Artikel 1 en dat sluit mooi aan.

  Naast het project zijn we bezig met de citotoetsen en zijn we met z’n allen benieuwd of ook op die manier te zien is wat we het afgelopen half jaar hebben bijgeleerd.

  25 januari bezoekt groep 8 het Vechtdal College in Ommen. Op die manier krijgen de leerlingen een inkijkje op de middelbare school. Binnenkort wordt namelijk het definitieve advies gegeven. Best wel spannend, maar ook iets om naar uit te kijken!

 • Mediawijs!

  13 december 2017

  In de afgelopen periode hebben we, naast ons project, ook gewerkt aan onze mediawijsheid. We hebben veel gesproken over de verschillende sociale media en daarbij hebben we verschillende activiteiten uitgevoerd. Zo hebben we taal en rekenen gehad, maar ook een gesprek gevoerd over cyberpesten.
  Daarnaast hebben we ook de workshop ‘Do it yourselfie’ gevolgd en mochten we onze eigen foto’s bewerken. De resultaten kunt u zien bij de tentoonstelling evenals de resultaten van ons project Amerika, Australië, Antarctica en de oceanen. Foto’s van de workshop staan in het fotoalbum van groep 8.

  Natuurlijk hebben we ook samen Sinterklaas gevierd. Er werden lootjes getrokken in de klas en iedereen heeft een mooie surprise met gedicht verzorgd. Het was een zeer gezellige dag!

  Met rekenen zijn we vooral bezig met de breuken. Groep 7 kan een heel getal vermenigvuldigen en delen door een breuk en groep 8 kan breuken gelijknamig maken. Na de vakantie pakken we dit weer verder op in de klas.

 • We werken samen

  15 november 2017

  Wat is het toch handig als twee klassen bij elkaar in zitten! Groep 7 heeft onlangs geleerd hoe ze moeten cijferend vermenigvuldigen en groep 8 kon daar goed bij helpen. Na een korte instructie zijn ze in duo’s uit elkaar gegaan om samen dit soort sommen te maken. Het was leuk om te zien dat gaandeweg de tijd de sommen steeds moeilijke gemaakt werden. Wat een goede samenwerking!

  Vaak gebruiken we namenstokjes om groepjes te maken. Zo werken we regelmatig met iemand anders. Dat  kan best met iemand uit de andere klas zijn of iemand met een ander niveau. Het is altijd weer een verrassing met wie we mogen samenwerken.

  Groep 8 is bezig met de begin cito’s. Eind november horen ze de uitslag van de NIO en volgt er een voorlopig advies voor het VO. Dat is best spannend.

  We werken de komende periode aan het project Amerika, Australië, Antarctica en de oceanen. We leren veel over de cultuur en het klimaat van deze continenten, maar we worden vooral handig in het werken met de atlas.

  Tijdens de rekenlessen werken we over procenten en breuken. Voor groep 7 nog best lastig, dus daar gaan we extra tijd aan besteden.

  Kent u onze wereldkaart nog van de vorige keer? Na Fiji zijn we doorgevlogen naar Canada en nu zijn we onderweg naar Australië!

  IMG_0286 IMG_0287

 • We reizen de wereld rond!

  10 oktober 2017

  In groep 7/8 beginnen we de dag vaak met stillezen. De afgelopen twee weken hadden de kinderen alleen de keuze uit een leesboek. Elke bladzijde staat nl. voor 5 km en zo proberen wij uit te komen in Fiji. We moeten daar dan wel samen 16.107 km voor lezen. We zijn er bijna na meer dan 3200 bladzijden! Als we Fiji hebben bereikt, volgt er ongetwijfeld wel weer een andere bestemming.

  We zijn nog steeds bezig met het project ‘De Gouden Eeuw’ en we leren veel over de beeldenstorm, scheepsjongens en het VOC. Reuze interessant allemaal. Alles wat we geleerd hebben, is terug te vinden op de mindmap.

  Met rekenen werken we verder aan het cijferend rekenen. Voor groep 7 is dit alleen met plus- en minsommen. In groep 8 komt er vermenigvuldigen en staartdelen bij. Dat is nog best lastig. Ook komen de breuken en procenten aan bod.

  Groep 8 heeft inmiddels de NIO gemaakt en de uitslag daarvan wordt in november met de leerling en zijn/ haar ouders/verzorgers besproken.

  Dit schooljaar werken we met de online versie van de Junior Bosatlas om topografie aan te leren. We waren al langer niet meer tevreden over de topobladen die we gebruikten en daarom is de keuze op een andere aanbieder gevallen. Binnenkort meer informatie.

  Wereld rond 2

  Wereld rond

 • Laatste dag kamp

  15 september 2017

  Het schoolkamp 2017 zit er weer op. We kunnen terugkijken op een geslaagde editie. In tegenstelling tot de vooruitzichten viel het weer erg mee. Gelukkig is iedereen weer veilig in Lemele aangekomen. Dit weekend even bijslapen en bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen en dan maandag weer fris van start. Hieronder het laatste verslag van kamp.

  Na een hele gezellige bonteavond waren de meesten toch wel zo moe dat ze, op een enkeling na, meteen in slaap vielen. Toen de wekker om 07.30 uur ging had nog lang niet iedereen zin om uit de veren te komen. De leerlingen die corvee hadden, dekten de tafels en langzaam druppelde de rest de zaal binnen.

  Daarna kon het opruimen beginnen en dat was in de ene slaapzaal een grotere klus dan in de andere…. Uiteindelijk was de accommodatie om 10.00 uur bezemschoon en lagen alle gevonden voorwerpen buiten op de tennistafel. Daarvan is een aantal spullen bij de rechtmatige eigenaar teruggekeerd. De rest ligt in de gevonden voorwerp bak op school.

  Inmiddels was Ingrid Heuver met de bus gearriveerd en dankzij haar inpakkunsten kon alles mee. Erik en Jan hadden alle fietsen ’s ochtends nog gecontroleerd en om 10.30 uur vertrok de groep richting de bowlingboerderij. De route verliep via het pontje. Gezien de grootte van de groep moest er drie keer heen en weer gevaren worden.

  Om 12.00 uur kwamen ze aan bij de bowlingboerderij. Daar wachtten Duwèn, Fleur en juf Jeannette al op hun komst. Gauw de schoenen omgewisseld en op naar de vier gereserveerde banen. Juf Milou had de groepen verdeeld en daarna kon de onderlinge strijd beginnen, met gezellige muziek op de achtergrond. Dit duurde een uur en toen kwam de patat met een snack op tafel. Anderen hadden liever een pannenkoek. Tot slot kreeg iedereen nog een ijsje.

  Met een stralend zonnetje vertrok de groep voor de laatste etappe naar Lemele. Onderweg gooide de regen toch nog roet in het eten en moest er worden gestopt om de regenpakken aan te trekken. Iets later dan verwacht kwam de groep fietsers aan in de Kerkweg. Daar stonden veel ouders/ verzorgers te wachten. Voor veel kinderen had het kamp wel vijf dagen mogen duren, maar nu ze hun ouders/ verzorgers weer zagen, was het ook goed.

  Groeten namens de kampleiding. We hebben de begeleiding met plezier op ons genomen.

 • Tweede dag kamp

  14 september 2017

  De tweede dag kamp zit er alweer op. Nadat de ochtendploeg het ontbijt had klaargezet, konden we hiervan genieten. Het weer was prachtig en de zon liet zich goed zien toen we op de fiets naar Rijssen gingen. Daar was in de winkelstraat een speurtocht uitgezet. Niet alle letters waren te vinden, maar het woord kon met wat creativiteit worden opgelost.

  Terwijl Erik, Jan, Milou en Jeannette een terrasje pikten, was er voldoende tijd om het zakgeld uit te geven. Mooi om te zien waaraan het allemaal werd besteed. In het overdekte winkelcentrum De Hoge Wal werd vervolgens de supermarkt bezocht om inkopen te doen voor het avondeten. Er werd druk overlegd wat je toch allemaal kunt doen met € 10,- per groepje. Pizza was toch wel favoriet. Dat heeft de oven later op de dag wel geweten.

  De roltrap was daar ook een bezienswaardigheid voor de leerlingen en hiervan werd nog wel even gebruik gemaakt. Daarna weer op de fiets naar de boerderij. Net voor de bui was iedereen binnen. Het werd al gauw duidelijk dat we de zeskamp wel konden vergeten. Niet getreurd, dan lekker binnen activiteiten organiseren. We zijn niet voor een gat te vangen.

  De oven werd tegen vijf uur voorverwarmd en in groepjes aten de kinderen de zelf gekochte etenswaren op. De bonte avond die op het programma stond leverde al vroeg in de avond de nodige stess op om alles klaar te hebben voor 20.00 uur. In aanwezigheid van bijna het gehele team kregen we een bonte mengeling van optredens voorgeschoteld.

  Het is te veel om allemaal op te noemen. Daar zullen de kinderen ongetwijfeld thuis wel iets over vertellen. Een gedeelte van het team had ook nog iets in petto. Daarin kwamen allerlei beroepen voorbij.

  De avond werd besloten met een spookverhaal voor de liefhebbers. Anderen bleven achter in de boerderij en vermaakten zich ook prima.

  En ja, dan breekt morgen alweer de laatste dag aan. Het gaat veel te snel volgens de kinderen. Dat horen we graag. Er staan nog een paar activiteiten gepland en dan zijn we naar verwachting rond half drie weer in Lemele. Morgen volgt nog een bijdrage op deze site en ronden we de kampdagen af. Op naar 2018!

  Een aantal foto’s van dag 2 staat op de fotopagina.

  Groeten van ons allemaal en gauw tot ziens!

 • Nieuws uit Rijssen

  14 september 2017

  Na een heerlijke eerste kampdag, maken we ons op voor dag 2. Onze fietstocht is gisteren prima verlopen. Na twee rondjes rond de kerk en uitgezwaaid door iedereen gingen we op weg naar Rijssen. De vele regen die in Lemele is gevallen, is aan ons voorbij gegaan. Sneller dan verwacht kwamen we bij de kampeerboerderij aan. Daar stonden Fleur en juf Lianne al op ons te wachten.

  ’s Middags werd de omgeving verkend en tot laat in de avond sprongen we op het springkussen. We aten heerlijke broodjes knakworst en hamburger en daarna was er tijd voor onszelf. Inmiddels was juf Jeannette ook naar Rijssen gekomen en vertrok juf Lianne weer.

  Omdat Jaëla jarig was, kwamen haar ouders om het feest hier mee te vieren en dat was heel gezellig. Een taart met kaarsjes en iedereen die voor je zingt op kamp, dat maak je niet iedere dag mee!

  Later op de avond, toen het al donker was, gingen we naar het veld om daar levend stratego te spelen. Wat was iedereen fanatiek! Er volgde nog een tweede ronde. Daarna was iedereen nog niet moe en werd er een voorproefje van de bonte avond geshowd. Alle kinderen hadden spontaan even iets bedacht en voerden dat op tijdens de pyjamashow.

  Toen was het wel tijd om te gaan slapen. Nou ja, slapen…… De meesten lagen al snel op een oor. Voor een aantal ging het feestje nog even door. Je gaat tenslotte maar een keer per jaar op schoolkamp! Uiteindelijk lag iedereen in diepe rust.

  het gaat heel goed met ons allemaal. Vandaag gaan we weer allerlei leuke dingen doen en daarvan doen we weer verslag op deze pagina.

  Er staat een aantal foto’s op de fotopagina. De rest volgt na de middag.

  Groetjes van groep 7 en 8 en de leiding.

 • Start groep 7-8!

  11 september 2017

  Na een heerlijke vakantie was het op 4 september weer tijd om naar school te gaan. We zijn dit schooljaar begonnen met allerlei activiteiten rondom samenwerken. Dit gebeurde in de klas, maar soms ook met onze maatjes.

  Vooral het spel ‘Weerwolven’ viel erg in de smaak. Na deze introductiedagen zijn we gestart met rekenen en spelling. De nieuwe methode Staal is voor iedereen nog even wennen.

  De kinderen uit groep 7-8 hebben nog het meest zin in kamp. Gelukkig gebeurt dit al snel!

  Na kamp gaan we aan de slag met het project ‘Gouden Eeuw’ en hebben we het met rekenen over ‘handig’ optellen. Ook zullen we steeds meer gaan oefenen met Staal. Kortom, weer een druk programma!