Een kijkje in groep 4 en 5

geplaatst in: Geen categorie, groep-4 | 0

Schoolvoetbal
Woensdag 3 april was het schoolvoetbaltoernooi op sportpark Westbroek in Ommen. Dit jaar deed groep 3 t/m 8 mee aan het toernooi. De leerlingen uit groep 4 en 5, die dat wilden, mochten ook mee doen. Verdeeld over drie verschillende teams werd er een sportief potje voetbal gespeeld en hebben ze twee keer een derde prijs behaald en één keer een vierde plek.

Ateliers
In de week van 1 april waren de Ateliers. Het thema van deze Ateliers was ‘Beroepen’. We hebben bij verschillende beroepen een kijkje kunnen nemen. Groep 4 ging naar Erve Aaftink en kapsalon Jody. Op school was er een imker te gast, een kapper, een schoonheidsspecialiste, een pedicure en de politie kwam uitleggen wat hun werk inhoudt. Groep 5 kon o.a. naar loonbedrijf Fokkert en autobedrijf Rudie Wetering.

Schrijver in de bieb
Maandag 15 april gaan we samen met groep 3 naar de bibliotheek in Ommen. Schrijver Erik van Os vertelt dan over de boeken die hij schrijft. Ook mogen kunnen wij dan vragen aan hem stellen. We moeten allemaal een banaan meenemen, maar waarvoor? Dat leest u de volgende keer.

Wat gaan we nog meer doen?
De komende periode rekenen we in groep 4 uit hoe lang iets duurt. Ook leren we om met onze liniaal te meten en gaan wij verder met het automatiseren van de tafels. Met taal hebben wij het gehad over tegenstellingen en over het meervoud van zelfstandige naamwoorden (mensen, dieren en dingen). Dit herhalen we de komende tijd en dan volgt na de meivakantie de toets. Bij spelling herhalen we vooral veel regels. De leerlingen kennen de categorieën al heel goed. Nog belangrijker is het kennen van de bijbehorende regel. Door vooraf die regel, bijvoorbeeld bij een dictee, in je hoofd te herhalen lukt het beter om de juiste spelling toe te passen. Momenteel zijn we bezig met woorden met een lange klank aan het eind, bijvoorbeeld sla, vlo, nu, ja, opa, oma, zebra, euro etc..

In groep 5 leren we grotere keersommen (9 x 30 en 8 x 42). Hiervoor is het belangrijk dat de tafels goed geautomatiseerd zijn. Verder leren we het ‘politiewoord’ (ik hoor -tsie-, maar ik schrijf -tie-). Bij taal hebben we geleerd wat stoffelijk bijvoeglijke naamwoorden zijn, hebben we geleerd om een Haiku te schrijven en hebben we het over letterlijk en figuurlijk taalgebruik. Ook deze doelen zullen we gaan herhalen, zodat we binnenkort de toets kunnen maken.

Een dag in groep 4/5
Bij groep 4 hebben we het met Taal gehad over de camera. We leerden woorden als de lens, het portret, het stilleven, het landschap, de voorgrond en de achtergrond. Juf had haar camera meegenomen, zodat wij dit extra goed kunnen onthouden. In ons fotoalbum zie je hoe wij naar het vogeltje hebben gelachen.