• Laatste week groep 3

  4 juli 2019

  De afgelopen weken hebben de kinderen veel leuke activiteiten gehad. Zo hebben we de juffendag gevierd, waarbij iedereen verkleed mocht in het oranje en rood/wit/blauw, hebben we watergevecht gehouden waarbij de kinderen elkaar en de juffen nat mochten gooien en bekeken we een voorstelling van Bob en Bella. Nu zijn we aan het afronden van de laatste lessen van Lijn 3, Staal en rekenen. Met Lijn 3 hebben de kinderen de laatste letters x, y en q geleerd. Met rekenen maken de kinderen al kennis met keersommen.

  Daarnaast leert groep 3, groep 2 al met het lezen van letters en soms zelf al woorden. Zo hebben de kinderen in duo’s  het leesboek en het rijtjesboek van thema 1 gelezen.

  Dan zit na volgende week het schooljaar er alweer op. De kinderen van groep 3 hebben het afgelopen jaar heel hard gewerkt en laten zien wat ze allemaal al kunnen! Daar ben ik heel trots op! Het was een topjaar. Ik wens alle kinderen heel veel plezier in groep 4.

   

 • Avonturenpark

  16 mei 2019

  Op dinsdag 14 mei zijn we met de groepen 3 t/m 8 naar Avonturenpark Hellendoorn geweest. De kinderen zijn in groepjes door het park gegaan en mochten in alle attracties die ze leuk vonden. Zo zijn ze in het drakennest, de dondersteen en de tornado geweest, maar ook in de wildwaterbaan en de botsauto’s. We hebben een heerlijke, gezellige en zonnige dag gehad!

  In de klas zijn we met Lijn 3 bij het thema ‘Dieren’. Dit is alweer het 10e thema. Daarbij leren kinderen woorden als leeuw, bakken, knikker en kranten. Met Staal hebben de kinderen de aai-ooi-oei en de eeuw- ieuw geleerd. Dit waren de laatste 2 categorieën van dit schooljaar. De komende periode herhalen we de categorieën 1 t/m 7.

  Met rekenen leren de kinderen het invullen van een verhoudingstabel ,het ordenen van getallen en rekenen met geld. Dit doen we d.m.v. spelletjes en het werken in het werkboek.
  Sinds de meivakantie komt groep 2 elke week een paar keer langs om alvast kennis te maken met rekenen en lezen in groep 3. De kinderen van groep 2 hebben al hard gewerkt! Zo hebben ze al op het wisbordje gewerkt en geoefend met het optellen van 2 dobbelstenen.

   

   

   

   

   

   

 • Op zoek naar de schat

  11 april 2019

  Na een periode van 3 weken hard werken, waarbij er elke dag een woord op de schatkaart bij kwam, waren we vrijdag 5 april eindelijk bij de schat. De kinderen vroegen de afgelopen weken vaak wat de schat kon zijn en waren nieuwsgierig waar de schat kon liggen. Ze hadden al ontdekt dat de schat ergens buiten moest zijn, want er stonden bomen op.

  Natuurlijk konden ze niet zomaar naar buiten om te zoeken. Eerst kwam er nog een opdracht die de kinderen moesten uitvoeren om te weten waar ze konden beginnen. In de bakken vol met Kapla zaten 17 ijsstokjes verstopt met daarop een lange zin. Op de stokjes stond waar de kinderen de schat konden vinden. De kinderen gingen enthousiast aan de slag en vonden de ijsstokjes. Na even puzzelen hadden ze de zin gevonden en wisten ze dat de schat op het grote plein te vinden was. Door middel van warm en koud wisten de kinderen of ze al in de buurt waren. Het was alleen niet 1 schat, maar er waren er 3! De kinderen hebben goed gezocht en ze alle 3 gevonden. Weet u inmiddels al wat de kinderen gevonden hebben?

  De komende periode werken we aan het thema ‘Kunst’ en het thema ‘Pasen’.

  Met Lijn 3 en Staal spelling hebben de kinderen de eer-oor-eur woorden geleerd. Ze hebben de woorden eerst leren lezen en mogen ze nu gaan schrijven bij Staal. Dit is alweer categorie 5. De aai, ooi, oei (categorie 6) komt er voor de meivakantie nog bij.

  Met rekenen leren de kinderen sprongen te maken op een lege getallenlijn t/m 50. Dit doen ze door sprongen van 10 en huppen van 1. We oefenen dit in het schrift maar ook als spel in de klas met de wisbordjes. Daarnaast leren de kinderen verdubbelen en halveren: hoeveel is het dubbele van 7 en wat is de helft van 18.

   

   

   

   

   

   

 • De schat

  13 maart 2019

  Het thema zon, maan en sterren bij Lijn 3 is voorbij. De kinderen hebben geleerd over de verschillende planeten en weten op welke planeet al eens mensen zijn geweest en wat je aan zou moeten als je naar de ruimte wilt gaan.

  Het nieuwe thema van lijn 3 is het thema “De schat’. We hebben in de klas een schatkaart waar steeds nieuwe woorden op komen die de kinderen hebben geleerd. Als de schatkaart vol is en we zijn bij X, dan komt er een verrassing voor de kinderen, die ze via een andere schatkaart kunnen vinden.

  De komende periode leren we met Lijn 3 woorden lezen met meerdere klankgroepen en gaan we door met samenstellingen. Bij Staal zijn we bij categorie 3; ‘het luchtwoord’. Dan komt ook de 4de categorie erbij; ‘het plankwoord’. Dit zijn woorden waarbij je de -ng- hoort, maar je de -nk- schrijft. Met rekenen leren we sommen uitrekenen t/m 20, het splitsen van getallen t/m 20 en leren we de ‘tweelingsommen’ en de ‘verliefde harten’.

  foto 11

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Zon, maan en sterren

  13 februari 2019

  Het thema winter is afgesloten en we gaan verder met het thema ‘ Zon, maan en sterren’. Samen met de methode lijn 3 gaan we de zon, de maan en de sterren leren ontdekken. In de klas hebben we het zonnestelsel al hangen! Sommige kinderen herkenden al wat planeten van de lessen van Mad Science.

  Het afgelopen half jaar heeft een leerling van groep 8 aan ons elke week een prentenboek voorgelezen in de bibliotheek. De kinderen vonden dit erg leuk. Groep 8, bedankt!

  Afgelopen weken zijn we druk geweest met de Cito. Deze periode is nu voorbij en we gaan weer verder met de methodelessen. Met rekenen zijn we bezig met het voor – zij – boven – achter – aanzicht. Wat zie je allemaal van de zijkant of juist vanuit een luchtballon? Daarnaast maken we sinds 2 weken elke dag 5 minuten zoveel mogelijk plus of minsommen. Dit om de sommen te automatiseren.

  Met lijn 3 hebben we voorlopig alle letters/ lettercombinaties geleerd. Dat zijn er nu 38. De overige letters komen pas aan het einde van groep 3. We gaan nu verder met bijvoorbeeld samengestelde woorden en we leren woorden te lezen met aan het begin twee medeklinkers en aan het eind 2 medeklinkers. Met Staal Spelling zijn we nu 2 weken op weg. We oefenen met categorie 1, het hakwoord. Daarnaast leren ze of je een woord met de korte ei of lange ij schrijft. De rap die bij de ei / ij zit vinden de kinderen erg leuk en ook het filmpje van categorie 1 willen ze elke dag nog graag zien.

  9 10

 • Winter

  16 januari 2019

  De kerstvakantie is voorbij en we zijn meteen goed van start gegaan met het leren van letters en het uitrekenen van sommen. Daarnaast starten we in de klas met het thema ‘Winter’. De eerste handvaardigheidopdrachten, waarbij de kinderen pinguïns en sneeuwpoppen hebben gemaakt en geverfd, staan en hangen alweer in de klas.

  Inmiddels hebben we ook een weektaak. Elke week krijgt iedere leerling een blad waar op staat wat ze mogen doen als ze klaar zijn met het ‘gewone werk’. De dagen zijn op kleur waardoor de kinderen goed kunnen zien welke dag het is. In alle groepen komen diezelfde kleuren terug en is er dus een doorgaande lijn. De kinderen plannen hierbij ook zelf werk in door de vakjes te kleuren van het werk wat ze willen doen. Aan het eind van de week proberen we alles af te hebben van de weektaak. De kinderen hebben dit de eerste week meteen hartstikke goed opgepakt!

  We zijn met rekenen bezig met plus-, en minsommen en leren we sprongen van 5 te maken. Ook het klokkijken is erbij gekomen en dat begint met het leren van de hele uren. Bij Lijn 3 hebben we al 33 letters geleerd. De laatste letters waren de uu, z en sch. De komende periode gaan we verder met het verder leren en toepassen hiervan en begint thema 6 ‘Het is feest’. Binnenkort beginnen we met Spelling via de methode STAAL  De kinderen leren d.m.v. een bepaalde aanpak de categorieën te benoemen, waardoor ze woorden goed leren spellen.

  7 8

   

   

   

   

   

 • Sinterklaas

  12 december 2018

  De afgelopen weken zijn we actief bezig geweest rondom het Sinterklaasfeest. Het was een drukke, gezellige en leuke tijd! Toen we onze schoen mochten zetten op school, kwam er ook een rommelpiet bij ons in de klas. De hele school stond op zijn kop. Er stonden gymtoestellen in de gang en in onze klas was het een rommeltje. We zijn een tijdje bezig geweest om alles weer op te ruimen. Gelukkig is de rommelpiet daarna niet nog een keer geweest….

  Op 5 december kwam Sinterklaas met zijn pieten bij ons op school. Helaas landde de helikopter ver weg van school en kwam Sinterklaas het laatste stuk met de huifkar. We hebben Sinterklaas en de pieten hartelijk ontvangen in de speelzaal en daarna hebben we samen met de groepen 1,2 en 4 activiteiten gedaan door de hele school. Het was een gezellige dag!

  In groep 3 zijn we met rekenen bezig met plus-, en minsommen en leren de kinderen sprongen te maken van 2. Binnenkort leren we klokkijken. Bij lijn 3 hebben we al 29 letters geleerd. De laatste letters waren de au, ij en de v. Deze 29 letters leren we ook om te schrijven. We hebben daarbij geoefend in ons schrijfschrift, maar ook op onze tafel met scheerschuim. De komende periode gaan we verder met het leren van letters en leren de kinderen allerlei woorden die te maken hebben met het thema ‘Mijn lijf’.

  5 6

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Lijn 3 en oversteken

  14 november 2018

  Wat doen we in de klas?
  De kinderen van groep drie hebben inmiddels al 22 letters/ lettercombinaties geleerd. Ook de komende weken gaan we nog meer nieuwe letters. Het is leuk om te horen hoeveel kinderen de poster thuis hebben hangen en weten welke letters eraan komen. Met rekenen zijn we begonnen met sprongen van 2 en het maken van erbij en eraf sommen in busvorm. Dit spelen we ook regelmatig na door te doen alsof we een bus in de klas hebben en er kinderen in en uit de bus stappen. De komende periode staat in het teken van Sinterklaas en gaan we met Lijn 3 verder met het thema ‘op wielen’.

  Streetwise
  Op 7 november hebben we samen met groep 4 de les ‘Klik en Blik’ van Streetwise gevolgd in de gymzaal. Bij binnenkomst waren de kinderen meteen al enthousiast. Er stonden 2 grote opblaasauto’s en daarnaast een elektrische mini auto. De kinderen hebben deze ochtend geleerd hoe je veilig een weg kunt oversteken en hoe je de gordel in de auto moet dragen. Om te zorgen dat de gordel goed zit, moeten kinderen tot 1.35 meter in een kinderstoeltje of verhoger.
  Met een pop hebben ze laten zien wat er gebeurt wanneer je geen gordel om hebt. De kinderen moesten in het begin erg lachen om wat er met de pop gebeurde; de pop vloog namelijk naar voren tegen het dashboard en stootte zijn hoofd, maar daarna hadden ze wel door dat het wel erg veel pijn zou doen als het één van ons zou zijn geweest. Kortom: het was een geslaagde, leerzame en leuke ochtend!

  4 3

   

 • Vriendelijke herfst

  10 oktober 2018

  We zijn in de klas, ondanks het mooie weer, alweer begonnen met het thema herfst. Daarnaast zitten we midden in de Kinderboekenweek met als thema ‘Vriendschap’. In de klas zijn we met beide thema’s bezig. Voor de Kinderboekenweek hebben we een gezellige boekenbingo gehouden en gaan we voor het boekenbal tekenen.

  Bij het thema vriendschap hebben we vriendschapsarmbanden gemaakt. Dit was een best pittige opdracht maar we hebben goed ons best gedaan en het is goed gelukt. Wat betreft de vakken leren we bij Lijn3 veel nieuwe letters. We hebben de afgelopen weken de letters b, o, p, m, a en t geleerd. De komende weken komen daar weer nieuwe letters bij. Verder leren we de cijfers schrijven en gaan we verder met het schrijven van de letters die we al geleerd hebben.

  Met rekenen houden we ons bezig met turven en de getallenlijn t/m 12. Dit hebben we ook samen geoefend met het wisbordje. Binnenkort komt het spitsen van getallen erbij.

  2

 • Het schooljaar is weer begonnen!

  12 september 2018

  Maandag 3 september kwamen de kinderen een beetje zenuwachtig, maar wel met heel veel zin groep 3 binnen. We zijn de introductiedagen gestart met alle vakantieverhalen. De kinderen hebben verteld wat ze hebben gedaan, waar ze zijn geweest en hoe ze het hebben gehad. Leuk om al die belevenissen te horen!

  Tijdens de introductiedagen hebben we veel verschillende activiteiten gedaan zoals een verjaardagskalender maken, groepsregels bedenken, lezen en spelen met je maatje en optreden tijdens de jaaropening.

  Na de introductiedagen zijn we ‘echt’ begonnen in groep 3. De kinderen waren erg enthousiast en hebben de letters ‘r’ en ‘d’ al geleerd en met rekenen zijn we gestart met de getallen 1 t/m 10.

  De komende periode leren de kinderen onder andere de letters i, k, aa & n en gaan we met rekenen verder met minder, meer en evenveel en leren de kinderen turven.