• Laatste periode in groep 8

  16 mei 2019 | Modified on 16 mei 2019

  Na genoten te hebben van een heerlijke meivakantie was het op maandag 6 mei tijd om de lokalen in te richten met het nieuwe meubilair dat we voor de vakantie hebben gekregen. Het was nog wel even wennen, maar wat ziet het er allemaal mooi en strak uit. Ook hebben we een start gemaakt om de methode ‘Blink’ uit te proberen. Naast de mooie en leerzame digibordlessen, maken de kinderen de verwerking op de computer en starten ze hun eigen onderzoek. De kinderen en de juffen zijn al erg enthousiast. Na de vakantie zijn we ook gestart met het oefenen van onze musical en de daarbij horende liedjes en dansjes.

  Inmiddels zijn we aangekomen bij de laatste schoolwerken van dit schooljaar en in het geval van deze groep de laatste weken op cbs Ichthus. Naast hard werken om de methodes uit te krijgen staan er ook veel leuke dingen op het programma. Zo zijn we op dinsdag 14 mei op schoolreisje geweest naar Attractiepark Hellendoorn. Het was die dag heerlijk zonnig weer, niet te druk in het park en er was genoeg te beleven voor alle kinderen. Heel wat keren hebben de kinderen in de ‘Bank’, de ‘Tornado’ en de ‘Centrifuge’ gezeten. Tussen de middag even snel een patatje en frikandel eten, want er moest snel weer verder gespeeld worden. Een dag later mocht de groep meedoen aan ‘BankBattle’ en ‘s middags speelden de jongens en de meisjes de regiofinales in Heino.

  De komende periode
  Dinsdag 21 mei komen er 2 docenten van Reggesteijn de kinderen lesgeven en gaat juf Marjolein daar op bezoek om te kijken bij het School4You Project waaraan 3 leerlingen uit de groep aan deelnemen. Op woensdag 29 mei brengen wij een bezoekje aan verschillende bedrijven in Lemelerveld, zoals Tielbeke, Reimink en Coop. Verder zullen wij de komende weken veel tijd besteden aan het oefenen van onze musical, de liedjes en dansjes en het maken van het decor.

  Onderstaande foto’s zijn van het verkeersexamen. De kinderen krijgen op donderdag 16 mei hiervan hun certificaat. Deze worden uitgereikt door de verkeersouders.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Een sportieve en smakelijke periode

  11 april 2019 | Modified on 11 april 2019

  De afgelopen weken stonden er veel leuke activiteiten op het programma in groep 8. Zo hebben we met 2 teams meegedaan met het schoolvolleybaltoernooi in Ommen. Het volleyballen zelf was nog best lastig, maar in het maken en laten horen van een yell waren de kinderen de beste! We hebben daarmee een mooi spellenpakket gewonnen.

  Op vrijdag 22 maart hebben de kinderen heerlijke pannenkoeken gebakken tijdens de Nationale Pannenkoekdag in verzorgingstehuis Krönnenzommer in Hellendoorn. Na het bakken was het tijd om samen met de bewoners en begeleiders te genieten van de pannenkoeken.

  Woensdagmiddag 3 april deden we in groep 8 met 2 teams mee aan het schoolvoetbal in Ommen. De meisjes zijn voor de 3de keer achtereen kampioen geworden en daardoor blijft de beker definitief in Lemele. Ook de jongens zijn kampioen geworden. Dat betekent dat beide groepen door zijn naar de regiofinales op woensdag 15 mei. Deze wedstrijden worden afgewerkt op de sportvelden van V.V. Heino. We hopen dan weer op een gezellige, succesvolle en sportieve dag.

  Deze keer stonden de Ateliers in het teken van ‘Beroepen’. Zo kwamen er een kapster en pedicure op school en is er een groepje naar de zorgboerderij en naar Fokkert geweest om mee te kijken en te helpen. De kinderen vonden dit allemaal erg leuk, leerzaam en interessant.

  De komende weken

  Dinsdag 16 en woensdag 17 april staat de IEP op het programma. Na 2 dagen bikkelen en de paasviering op de donderdag 18 april is het tijd voor een welverdiende en hopelijk zonnige meivakantie. Na de vakantie starten we met het uitproberen van een nieuwe methode voor Onderzoekend & Ontdekkend leren: Blink Wereld! We werken dan over het thema ‘Oorlog en Vrede’. De kinderen en juffen zijn er erg benieuwd naar hoe deze methode werkt.

  Met rekenen zijn we vooral aan het herhalen en oefenen we met het toepassen van breuken.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Leuke dingen op de planning

  13 maart 2019 | Modified on 13 maart 2019

  Na een drukke periode vol met het afnemen van de Cito’s en het voeren van adviesgesprekken is de rust in groep 8 weer wat teruggekeerd. De vrijdagmiddag voor de voorjaarsvakantie hebben we een high-tea gehouden met allerlei hapjes uit Afrika en Azië, zoals te zien is op de foto’s. Het was erg gezellig en de hapjes smaakten heerlijk.

  Inmiddels weet iedereen naar welke Voortgezet Onderwijsschool hij of zij volgend jaar naar toe gaat. Een aantal leerlingen volgt op maandagmiddag lessen op het Vechtdal College en een ander groepje gaat op de dinsdagmiddag naar Reggesteyn in Nijverdal om zich daar voor te bereiden op volgend schooljaar, te leren plannen en alvast wat lessen te volgen die ze volgend jaar ook zullen krijgen.

  De komende weken staan er veel leuke dingen op het programma. We gaan pannenkoeken bakken bij verzorgingstehuis Krönnenzommer in Hellendoorn (als er voldoende begeleiders zijn), doen we mee met het schoolvolleybaltoernooi en laten we onze skills zien op het schoolvoetbaltoernooi. De Week van de Lentekriebels en de Week van het Geld komen eraan en daar zullen we in de klas ook aandacht aan besteden d.m.v. verschillende activiteiten.

  Met Rekenen zijn we in dit blok voornamelijk bezig met inhouds- en gewichtsmaten. Met taal hebben we het over de media, voeren we een betoog en schrijven we een recensie. Daarnaast leren we scheidbaar en onscheidbaar samengestelde werkwoorden te gebruiken en wanneer je -als- of -dan- gebruikt. Met Alles-in-1 werken we over de landen in Azië en maken we een hennatekening van onze handen. Verder leren we om in het Engels te zeggen hoe laat het is en dat is toch best een beetje anders dan in het Nederlands.

  11 12

   

   

   

 • Toetsen, toetsen

  13 februari 2019

  Toetsen, toetsen en nog eens toetsen. Wat zijn de kinderen de afgelopen weken druk geweest met alle Cito’s, de topotoets van Afrika, taaltoets, rekentoets, spellingstoets en de toets van Engels. Dat was niet voor niets, want het 1e rapport gaat mee en daar mogen de kinderen trots op zijn!

  Om het herhalen van de tafels zo leuk en leerzaam mogelijk te maken, zetten de leerkrachten verschillende (leer-)spelletjes in. Zo oefenen we de keersommen d.m.v. het Verjaardagsspel van Ik hou van Holland, tafelbingo, tafeljoggen en beweegspelletjes op het plein.

  Op dinsdagmiddag 12 februari heeft Milan namens de school meegedaan aan de voorleeswedstrijd in de Carrousel in Ommen en dat heeft hij heel goed gedaan! Volgens de jury was Milan een natuurtalent. Er is een andere leerling uitgeroepen tot voorleeskampioen, maar we zijn hoe dan ook erg trots op Milan!

  We hebben het met Taal over het thema ‘Helden’ en zijn met Spelling onder andere de tremawoorden aan het herhalen. Met rekenen werken we met tabellen en grafieken en weten we wat de deelbaarheidsregels zijn van bepaalde getallen.

  Eind vorige maand zijn we gestart met een nieuw project van Alles – in – 1: Afrika en Azië. De kinderen zijn bezig met het maken van Afrikaanse maskers, maken een muurkrant en houden een high tea met het thema Afrika en Azië. Dat wordt smullen!

  7 8

   

 • Goede start van het nieuwe jaar!

  16 januari 2019 | Modified on 13 februari 2019

  Inmiddels zijn we alweer een poosje aan het werk in 2019. We begonnen dit nieuwe kalenderjaar met de nieuwjaarskoffie en zo konden ouders/ verzorgers, kinderen en juffen elkaar een goed nieuwjaar wensen en bijkletsen onder het genot van koffie, thee of ranja. Na een uitgebreid rondje vertellen in de klas was het daarna tijd om aan het werk te gaan. De eerste week na de kerstvakantie werd afgesloten met het Open Podium. Daar deed een groot aantal kinderen uit onze groep aan mee. Er werd gedanst, gegoocheld, geplaybackt en zelfs salsa gedanst met een juf.

  De afname van Cito rekenen en spelling is begonnen. Die van woordenschat, begrijpend lezen en werkwoorden volgen nog. Ook worden de lees(tempo) toetsen AVI en DMT afgenomen.

  Op donderdagochtend 24 januari gaan de kinderen samen met meester Martijn naar de open dag van het Vechtdal College in Ommen waar zij kennismaken met verschillende lessen. ‘s Avonds kunnen de kinderen met hun ouders een kijkje nemen op hun (mogelijk) toekomstige school.

  De komende periode hebben we het met rekenen vooral over breuken en kommagetallen. We tellen ze bij elkaar op, we trekken ze van elkaar af, we delen en vermenigvuldigen ze. Dat oefenen gaat op verschillende manieren: in ons reken-, en werkboek, op de computer, maar ook door verschillende educatieve spelletjes die aansluiten bij de leerstof.

  Het thema van taal is op dit moment ‘Helden’. De kinderen leren woorden die hierbij horen, er worden mindmaps gemaakt en we hebben het over het wederkerend voornaamwoord en de lijdende en bedrijvende vorm. Met spelling herhalen we alle categorieën en oefenen we de woordsoorten in een zin. Onze klas wordt d.m.v. verschillende crea-opdrachten in een winterse sfeer aangekleed. Nu maar hopen dat ook het echte winterweer zich binnenkort zal aandienen!

  20190111_110844 20190111_111026

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Interessante activiteiten

  12 december 2018 | Modified on 12 december 2018

  Van 19 t/m 23 november was niet alleen de Kijk 5-daagse op school, waarbij ouders lessen mochten volgen, maar was het ook de Week van de Mediawijsheid. Deze week waren er verschillende activiteiten en lessen die in het teken stonden van sociale media. Zo hebben de kinderen o.a. een e-learning gevolgd op de computer over het gebruik van sociale media en kwam er iemand van ‘Op Tijd Voorbereid’ in de klas vertellen over gameverslaving. Ook hebben we gekeken naar krantenberichten: wanneer is iets echt nieuws en wanneer is het fake nieuws.

  De kinderen mochten op donderdag 29 november hun schoen zetten, maar oh, wat was het de volgende dag een rommel in de klas! De rommelpieten hebben er echt een potje van gemaakt en de kinderen moesten flink zoeken om hun chocoladeletter te vinden en daarna natuurlijk alle troep weer opruimen. ‘s Middags mochten de kinderen een oude schoen ‘pimpen’ en werden er met Kapla prachtige schoorstenen en stoomboten gebouwd.

  Na alle surprises bewonderd te hebben was op het 5 december tijd om ze, na het lezen van de gedichten, voorzichtig open te maken en de cadeautjes uit te pakken. Prachtige surprises, grappige gedichten en leuke cadeautjes: wat hebben de kinderen weer hun best gedaan en wat waren ze blij met wat ze kregen!

  Inmiddels is Sint weer het land uit en zijn we druk bezig voor de kerst. De kerstboom staat in de klas, de eerste adventsvieringen zitten erop en we zijn volop aan het oefenen voor de kerstmusical. Teksten uit het hoofd leren, liedjes oefenen, decors maken; er komt heel wat bij kijken bij een musical.

  In de klas sluiten wij voor de kerstvakantie het thema Verkeer en Vervoer van Alles in 1 af en zijn we met rekenen bezig met inhoudsmaten en breuken. Met Staal hebben we geleerd wat woorden zijn met onbeklemtoond meervoud (zoals monniken en slimmeriken). Taal is net gestart met het thema Reizen. In dit thema leren wij wat functiewoorden en vaste voorzetsels zijn en waaruit samengestelde zinnen bestaan.

  3 4

   

   

   

   

   

   

   

 • Reggesteyn

  14 november 2018 | Modified on 13 november 2018

  Ook  al zitten we nog geen 3 maanden in groep 8, we zijn toch al een beetje bezig met volgend jaar. Zo is voor de herfstvakantie de NIO afgenomen, worden er binnenkort voorlopige adviesgesprekken gevoerd en zijn wij op dinsdag 6 november naar de open dag op Reggesteyn in Nijverdal geweest. Samen met juf Milou en juf Marjolein hebben we verschillende vakken gevolgd zoals gym, wiskunde, Latijn en filosofie. We hebben met Beeldende Vorming een gezamenlijke doodle-tekening gemaakt en met biologie mochten we een proefje doen met bakpoeder en azijn. Foto’s van het bezoek staan in het fotoalbum op het afgeschermde gedeelte van de website.

  De volgende dag hadden we weer een leuke dag, want er was Streetwise. Na een PowerPoint in de klas over het gebruik van je mobiel op de fiets gingen we met onze fiets naar de parkeerplaats bij Dijk. Daar was een parcours neergezet die de kinderen met de fiets moesten afleggen: met 1 hand fietsen, over een evenwichtsbalk, slalommen en op tijd afremmen en stilstaan. Na een ronde oefenen, kregen we een zware rugzak op hun rug. Toen werd het toch wel een stukje lastiger. Daarna mochten we allemaal nog een rondje afleggen op een elektrische step en dat was erg leuk!

  In de klas werken wij nu o.a. over het thema Vervoer & Verkeer, leren wij rekenen met kommagetallen en procenten en leren we de topografie van Zuid-Amerika.

  10 11

   

   

   

   

   

   

   

 • Boekdaten

  10 oktober 2018 | Modified on 20 oktober 2018

  Inmiddels zijn we alweer een paar weken druk aan het werk in groep 8 en zijn wij gestart met het eerste project van Alles in 1: ‘Vervoer en Verkeer’. We leren over hoe de mensen vroeger reisden en hoe het vervoer over de weg, het water, het spoor en door de lucht nu is geregeld. We hebben als huiswerk nieuwe voorrangsborden ontworpen of een plattegrond gemaakt van de route die we afleggen van huis naar school met de daarbij behorende voorrangsborden. De jongens hebben een opdracht gekregen om met Kapla een weg met een brug te bouwen en gingen daar heel enthousiast mee aan het werk.

  Tot en met 16 oktober staan veel activiteiten in het teken van de Kinderboekenweek. Vrijdag 5 oktober hebben wij in de klas een boekenruilbeurs gehouden met boeken van thuis. De kinderen hebben daarbij aan boekdaten gedaan. Ze kregen steeds 1 minuut om vragen te stellen over het boek van degene die er tegenover zat. Daarna werd er weer doorgewisseld en kwam je tegenover iemand anders te zitten. De voorronde van de voorleeswedstrijd heeft inmiddels plaatsgevonden. Kandidaten die door zijn naar de volgende ronde lezen tijdens het Boekenbal voor uit hun boek. De winna(a)r(es) neemt in januari 2019 namens onze school deel aan de plaatselijke voorleeswedstrijd in de bibliotheek van Ommen.

  2

   

   

   

   

 • Kamp Bonte Avond

  14 september 2018 | Modified on 24 september 2018

  Gister avond hebben we bonte avond gedaan. Het was:grappig, serieus en liedjes zoals: It’s raining men. Groep 8 deed: dansen met tante Rita, cabaret van Brent, John Wickol, Ik heb de wereld, vliegenlied.

  Groep 7: No money, Holding me back, quiz, mopjes.
  Daarna kwam de afsluiter van Ingrid, juf Margret, juf Agnes en juf Hilde. It’s raining men.

  Toen kregen we chips en drinken, vervolgens ging juf Margret een spookverhaal vertellen, maar de ‘laatonsschrikkers’ deden het niet zo goed.
  Het was een leuke late avond van het kamp.

  Groetjes, Bibi, Eline, Esmee, Isa-Bo.

  Op de fotopagina bij ‘Algemeen’ staat een groot aantal foto’s, waaronder die van de Bonte avond.

 • Kamp dag 2

  13 september 2018 | Modified on 13 september 2018

  Gisterenavond hebben we ook nog levend Stratego gedaan. Ook konden/wouden we niet slapen. We hebben lekker veel gekletst en gegrapt. Diep in de nacht viel toch iedereen in slaap.
  Vanmorgen zijn we wakker gemaakt door de juffen en we schrokken ons een hoedje. Daarna hebben wij brood gegeten en zijn naar Hardenberg geweest. We hebben een speurtocht gedaan rond het plein.
  Daarna gingen we via een omweg naar huis, door de weilanden heen. We waren precies op tijd terug voor Erik en Nicole. Snel wat eten en daarna vijfkamp.

  We hebben ons eigen gekochte eten klaar gemaakt, iedereen had meer dan genoeg. Straks hebben we de bonte avond, daar hoort u morgen meer over.

  Groeten Kaily, Nina, Brent, Sem.

 • Kamp dag 1

  12 september 2018 | Modified on 12 september 2018

  We kwamen op school en toen stapten we op de fiets.Toen gingen we fietsen en we hadden 3 pauzes. Over 23 km waren we op de locatie. Luuk had in Eerde al een lekke band. Even later kreeg Martijn in Junne de ketting eraf.
  Toen kwamen we bij kamp aan. We hebben eerst brood gegeten daarna de kamers verdeeld.

  En toen hebben we gespeeld.Rond zes uur stond het avondeten voor ons klaar, we aten soep je mocht kiezen tussen tomaten en groentesoep. Ook hadden we broodjes met hamburger en knakworst. En straks gaan we het avondspel doen.

  Groetjes, Lindsey, Romy, Luuk en Milan

  Op de fotopagina bij ‘Algemeen’ staan z.s.m. foto’s van deze eerste dag.

 • Start in groep 8

  12 september 2018 | Modified on 13 september 2018

  We hebben in groep 8 een fijne start gemaakt. Na het uitwisselen van al onze vakantieverhalen zijn we met veel enthousiasme bezig gegaan met de voorbereiding van het Open Podium. Twee groepen met meisjes hebben een dans voorbereid op muziek en de jongens hebben een aantal leuke grappen bedacht. De uitvoering op woensdag 5 september was een groot succes!

  Vanaf donderdag 6 september zijn we begonnen met de lessen en het ophalen en activeren van (voor)kennis. Zo hebben we voor het metriek stelsel bladen gemaakt met daarop voorbeelden (een cm staat gelijk aan de lengte van een nagel, een cm³ staat gelijk aan een dobbelsteen etc.). Deze voorbeelden helpen ons het komend jaar, zodra we met meten bezig gaan.

  Groep 8 heeft daarnaast de tijd gekregen om alvast de Bonte Avond van kamp voor te bereiden. Hier zijn ze heel serieus en leuk mee bezig geweest. Dat wordt vast heel leuk!

  Afgelopen maandag hebben we de informatieavond gehad. We vonden het heel fijn dat er zoveel ouders op af zijn gekomen. Fijn, dat wij als nieuwe leerkrachten gezien hebben bij welke ouders/ verzorgers de kinderen horen met wie wij elke dag werken!

  1 2